RECEPT MED VILDFÅNGAD FISK FRÅN VÄNERN

Grillad gös med basilika

4 portioner

  • 2 gösfiléer med skinn 
  • 2 dl jordgubbar
  • 1 kruka basilika
  • salt och peppar
  • bindgarn
  • 2 röda paprikor
  • 1 knippe salladslök
  • balsamicosirap
  • potatis 

Hacka jordgubbarna grovt och blanda med basilika. Lägg filéerna med skinnsidan nedåt på en skärbräda, krydda med salt och peppar. Täck en filé med jordgubbsröran, lägg den andra filén ovanpå. Bind ihop med bindgarn som på bilden. Grilla. Använd gärna digital termometer, fisken är klar vid en innertemperatur på 48-52°.
Paprika och salladslök är gott att grilla till. Tänk på att salladslöken blir klar på någon minut. Ringla balsamicosirap över fisken när en är klar och servera med nykokt potatis.
Bild, Sjömatsfrämjandet


Mixad abborre- och palsternackssoppa

4 portioner

  • 300 g abborrfilé
  • 300 g räkor utan skal
  • 1 gul lök
  • 150 g palsternacka
  • 1 msk smör
  • 7 dl vatten
  • ev. 1 dl vitt vin
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 buljongtärning
  • salt och peppar

Dillolja

  • ½ dl matolja
  • 2 msk hackad dill
  • Mixa olja och dill med stavmixer

Snabb, festlig och jättegod som förrätt.
Hacka lök och palsternacka. Fräs i smör och tillsätt vatten, grädde, buljongtärning och sikfilé i bitar och ev. vin. Koka i ca 5 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Blir soppan för tjock, späd med lite vatten.
Servera med räkor och droppar av dillolja.
Bild, Sjömatsfrämjandet


Potatispanerad lake

4 portioner

  • 600 g filé av lake
  • 4 potatisar
  • ev. 1 msk riven pepparrot
  • salt och peppar

Brynt dillsmör

  • 100 g smör
  • 2 msk hackad dill

Dela filéerna i portionsbitar. Riv potatisen grovt på ett rivjärn, blanda ev. med pepparrot. Krydda fisken med salt och peppar. Badda på potatismassan på fiskfilén. Stek i rikligt med matolja till fin färg. Efterstek på svag värme tills fisken är klar.
Servera med en matig sallad, t ex mixade salladsblad, tomater, fetaost, oliver, avokado m.m. samt brynt dillsmör.
Brynt dillsmör: Bryn smöret i kastrull till gyllenbrun färg. Lägg i hackad dill, blanda.
Bild, Sjömatsfrämjandet


En kopp fisk

4 portioner

  • 600 g abborrfilé
  • 4 kaffekoppar
  • 4 msk smör
  • 1 msk hackad dragon
  • 1 citron
  • 12 gröna sparrisar
  • salt och peppar
  • ev. potatis och sallad

Sätt ugnen på 150°. Krydda fisken med salt och peppar. Lägg filéerna mot koppens insida. Skala sparrisen med potatisskalare. Skär bort den grova änden på sparrisen och skär resten av stammen i små ”slantar” men spara ca 6 cm. Ställ sparrisen mitt i koppen och lägg sparrisslantarna runt om. Smält smör, tillsätt dragon och fördela i kopparna. Pressa över lite citron. Ställ kopparna i en ugnsform och tillaga i ugn i ca 12 minuter. Ställ fiskkoppen på tallriken eller stjälp försiktigt ut innehållet på tallriken. Servera med pressad potatis och en sallad.
Bild, Sjömatsfrämjandet


Halstrad lax & lake med ljummen primörsallad

4 portioner
  • 250 g Vänerlax
  • 250 g Vänerlake
  • 400 g färskpotatis
  • 250 g sockerärtor
  • 1 knippe vårlök
  • 1 ask röd mangold
  • 1/2 ask färsk spenat
  • 1 burk kräftstjärtar
  • 1/2 kg kokta blå-musslor i skal
  • 1 lime
  • 2 dl olivolja
Caesardressing:
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 1/2 burk ansjovis
  • 1/2-1 dl finriven brännvinsost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 msk svensk senap
Koka potatisen. Skär sockerärtorna och vårlök. Gör en
marinad på olivolja, rivet limeskal och limesaft. Skär
potatisen och lägg den i marinaden tillsammans med
kräftstjärtar och blåmusslor, låt dra i ca 30 minuter.
Fisken: Skär fyra jämnstora bitar av varje fiskfilé. Badda
bitarna med olivolja och halstra tills de har fått en fin
yta. Stek fisken i ugnen på 150º C, ca 5-7 minuter.
Caesardressing: Mixa ingredienserna. Krydda med ansjovisen.
Smaksätt med vitpeppar. Strax innan servering;
värm primörer och skaldjur genom att vända runt dem i
en varm stekpanna. Tillsätt mangold och spenat.Bild, Sjömatsfrämjandet

Tomat- och sojamarinerad lakefilé

4 portioner
600 g sejfilé

Marinad:

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 chili
  • 1 apelsin
  • 1 dl japansk soja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk matolja 

Limesås:

  • 2 1/2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 lime, pressad 

 Tillbehör:

  • morötter
  • broccoli
  • sockerbönor
  • kokt ris

Bild, Sjömatsfrämjandet

Gör så här

Pressa vitlöken. Kärna ur chilin och hacka fint. Riv skalet på apelsinen och pressa ut saften. Blanda med övriga ingredienser till marinaden. Lägg ner fisken och marinera i minst 2 timmar. Låt fisken rinna av och grilla i grillkorg på indirekt värme (för över kolet till ena sidan och grilla över den ”tomma” delen) i ca 10 minuter.
Pensla morötter, broccoli och sockerbönor, eller andra grönsaker du tycker om, med lite olja och grilla tillsammans med fisken. Servera med ris och en kall lime- och yoghurtsås.


Grillad lake med vispat citron- och tabascosmör

Ingredienser 4 pers
• 600 g lakefilé
• salt och peppar
• 150 g rökt fläsk
• 400 g potatis
• 200 g cocktailtomater
• 2-3 msk klippt körvel
• 2 msk olivolja
• 2 tsk balsamvinäger
• 4-5 sardeller
• 1 msk kapris
• 80-100 g smör
• 1 krm flingsalt
• 1 citron, rivet skal
• 1/2 1 tsk tabasco

Gör så här
Ljummen sallad: Tärna sidfläsket och stek knaprigt. Koka potatisen, klyfta den varma potatisen och rör samman med tomater i klyftor, dressing och sidfläsk. Salta och peppra. Strö över körvel.
Dressing: Blanda olivolja vit balsamvinäger och kapris (dela sönder med gaffel).
Tabascosmör: Vispa smör, salt citronskal och tabasco med elvisp i 5-6 minuter
Grillad lake: Sätt ugnen på 125°.Stek eller grilla laken så att den får färg på båda sidor. Sätt in i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 52°.
Servera med tabascosmör och ljummen sallad.
Recept Alexandra Zazzi, bild Sjömatsfrämjandet