4 portioner
Hacka jordgubbarna grovt och blanda med basilika. Lägg
filéerna med skinnsidan nedåt på en skärbräda, krydda med salt och peppar. Täck
en filé med jordgubbsröran, lägg den andra filén ovanpå. Bind ihop med bindgarn
som på bilden. Grilla. Använd gärna digital termometer, fisken är klar vid en innertemperatur
på 48-52°.
Paprika och salladslök är gott att grilla till. Tänk på att salladslöken blir
klar på någon minut. Ringla balsamicosirap över fisken när en är klar och
servera med nykokt potatis.
Bild, Sjömatsfrämjandet
4 portioner
Dillolja
Snabb, festlig och jättegod som förrätt.
Hacka lök och palsternacka. Fräs i smör och tillsätt vatten, grädde,
buljongtärning och sikfilé i bitar och ev. vin. Koka i ca 5 minuter. Mixa soppan
slät och smaka av med salt och peppar. Blir soppan för tjock, späd med lite
vatten.
Servera med räkor och droppar av dillolja.
Bild, Sjömatsfrämjandet
4 portioner
Brynt dillsmör
Dela filéerna i portionsbitar. Riv potatisen grovt på ett
rivjärn, blanda ev. med pepparrot. Krydda fisken med salt och peppar. Badda på
potatismassan på fiskfilén. Stek i rikligt med matolja till fin färg. Efterstek
på svag värme tills fisken är klar.
Servera med en matig sallad, t ex mixade salladsblad, tomater, fetaost, oliver,
avokado m.m. samt brynt dillsmör.
Brynt dillsmör:
Bryn smöret i kastrull till gyllenbrun färg. Lägg i hackad dill, blanda.
Bild, Sjömatsfrämjandet
4 portioner
Sätt ugnen på 150°. Krydda fisken med salt och peppar.
Lägg filéerna mot koppens insida. Skala sparrisen med potatisskalare. Skär bort
den grova änden på sparrisen och skär resten av stammen i små ”slantar” men
spara ca 6 cm. Ställ sparrisen mitt i koppen och lägg sparrisslantarna runt om.
Smält smör, tillsätt dragon och fördela i kopparna. Pressa över lite citron.
Ställ kopparna i en ugnsform och tillaga i ugn i ca 12 minuter. Ställ
fiskkoppen på tallriken eller stjälp försiktigt ut innehållet på tallriken.
Servera med pressad potatis och en sallad.
Bild, Sjömatsfrämjandet
Pressa vitlöken. Kärna ur chilin och hacka fint. Riv skalet på apelsinen och pressa ut saften. Blanda med övriga ingredienser till marinaden. Lägg ner fisken och marinera i minst 2 timmar. Låt fisken rinna av och grilla i grillkorg på indirekt värme (för över kolet till ena sidan och grilla över den ”tomma” delen) i ca 10 minuter.
Pensla morötter, broccoli och sockerbönor, eller andra grönsaker du tycker om, med lite olja och grilla tillsammans med fisken. Servera med ris och en kall lime- och yoghurtsås.
Ingredienser 4 pers
• 600 g lakefilé
• salt och peppar
• 150 g rökt fläsk
• 400 g potatis
• 200 g cocktailtomater
• 2-3 msk klippt körvel
• 2 msk olivolja
• 2 tsk balsamvinäger
• 4-5 sardeller
• 1 msk kapris
• 80-100 g smör
• 1 krm flingsalt
• 1 citron, rivet skal
• 1/2 1 tsk tabasco
Gör så här
Ljummen sallad: Tärna sidfläsket och stek knaprigt. Koka potatisen, klyfta den varma potatisen och rör samman med tomater i klyftor, dressing och sidfläsk. Salta och peppra. Strö över körvel.
Dressing: Blanda olivolja vit balsamvinäger och kapris (dela sönder med gaffel).
Tabascosmör: Vispa smör, salt citronskal och tabasco med elvisp i 5-6 minuter
Grillad lake: Sätt ugnen på 125°.Stek eller grilla laken så att den får färg på båda sidor. Sätt in i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 52°.
Servera med tabascosmör och ljummen sallad.
Recept Alexandra Zazzi, bild Sjömatsfrämjandet