HISTORIA KRING VÄNERFISKET

Vänern har en lång historisk fisketradition. I början av 1900-talet utgjorde fisket en viktig del av försörjningen för många av hushållen längs sjön. Fisket var under denna tid en del av landsbygdens inkomstkällor och kombinerades ofta med skogsarbete, jordbruk och hantverk.
Sedan dess har fisket till stor del blivit ett heltidsyrke. Idag finns ca 45 yrkesfiskare runt Vänern.


STRANDSATT MITT I VINTERN

Ibland är livet ute på sjön mycket tufft! Detta blev fiskaren August Dahlén tydligt medveten efter en tur på Vänern. Det var nära att han och hans kollegor omkom.

August var ute med tre kollegor på sjön. En vintermorgon var de på väg till Djurö. De lade ut en långrev när de överraskades av ett kraftigt oväder från nordost med hagel och storm. De tog skydd på den näraliggande ön Långön. Vädret blev inte bättre...
De insåg att de var tvungna att övernatta på ön under bar himmel i minus 25 grader. Stormen gjorde det omöjligt att lämna ön. Ovädret varade i en hel vecka så de fick tillbringa en hel vecka på denna isolerade ö.

De hade proviant för tre dagar. Ved samlade de ihop på ön så att de kunde elda. Med sin stora erfarenhet och kunskap kunde de överleva! De gjorde en bädd av grus och sand som de värmde upp med en brasa, därefter tog de bort glöden och la ris på bädden. Vatten fanns det gott om men maten började ta slut efter några dagar. August lyckades fånga en hare som de kunde tillaga. Efter en vecka hade de två brödkakor och åtta sockerbitar kvar.

Äntligen lättade stormen och fiskarena kunde fara hem igen!

Historien är publicerad i NLT 1955.


Koffa eller Sjöfrua

Enligt en sägen finns det ett väsen i Vänern, i vattnen kring Torsö och Brommö, som kallas LakaKoffa eller Koffa. Varelsen sägs vara en korsning mellan ett barn och en lake.

Berättelserna om Koffa låter alla för det mesta på samma sätt. I en uppteckning står det följande: ”naturväsen, som troddes ligga på sjöbottnen och hänga sig fast på såtkroken, på Värmlandsnäs kallad koffa”.  Och till och med Carl von Linné har dokumenterat detta märkliga fenomen som sägs dölja sig under ytan.

När fiskarna var ute på vintern kunde det hända att något tungt fastnade i reven eller trasslade
till den så att den inte gick att reda ut. Vid de tillfällena var det tydligt att Koffa hade varit framme.
Koffa är ett sjöväsen, en varelse som sägs se ut som ett mellanting mellan en flicka och en stor lake. Koffa är inget att leka med. Hon vrenskas med fiskarna och drar i revarna och förstör näten. 

Om en fiskare får upp henne i näten eller på isen så gnyr och kvider hon precis som ett barn och det är tydligt att hon fryser något förskräckligt. Legenden säger att fiskarna då måste klä Koffa i något varmt och sedan släppa tillbaka henne ner i vattnet.

Om det sker kan fiskarna räkna med att få rikligt med fisk och god tur. Om de däremot inte hjälper Koffa så kan de räkna med att aldrig mer håva in någon
fångst så länge de lever. Koffa hör enligt legenden hemma runt Torsö och Kållandsö.